Antons Västerbottenpaj
Antons västerbottenpaj
Buffé nr 6 2007, sid 5
Ingredienser
Portioner: ca 10
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
1/2 tsk salt
Själv är jag lite slö och HATAR att kladda med pajdeg så jag körde maizenas pajmix bara tillsätta vatten, kosta 12 kronor...
Fyllning
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
350 g riven västerbottensost
6 ägg
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör. Gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en pajform, gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet.
4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C.
5. Koka upp mjölk och grädde, dra åt sidan. Blanda i osten, rör om tills den har smält.
6. Knäck äggen i ostblandningen och blanda i sockret. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i 45 minuter.
FÖR ALLA? Innehåller gluten, mjölk och ägg.
Tips!
Om man penslar insidan av pajskalet med ägg innan det förgräddas läcker inte fyllningen ut.
DEN har jag ätit ihop med mamma och den var suuuuuuuuupergod!!! =)