Min vikt

Ni kanske tycker att jag tjatar om min vikt hit & dit, några gram upp där, några ner här?

 

& varför är det så jäkla viktigt då? För det är faktiskt viktigt för mig!


Ok, för ca 1 år sen (lite mer) var jag ingen 53 kilos tjej som jag är idag. Jo ok i mitt huvud var jag det men i verkligheten var jag en 60 kilos tjej.

60 kilo tänker ni, det är väl inte så mycket?! Jo, det är det om man bara är 157 cm lång!

Jag testade mitt BMI & den landade då på: 24,3!!!&  25 är övervikt!!!! Det var slutklockan som ringde!


 


Förut när jag provade kläder så fattade jag aldrig att hon den där med valkarna på ryggen, putmagen & degiga låren var jag. Det var ju fel på ljuset i provrummet! Eller en manipulerad spegel! Hon i spegeln var bara inte jag! Jag var ju en nätt tjej ju!
I mitt huvud existerade endast det där 52 kilos muskelpaketet jag var när jag var 18 år! Att jag sedan varken tränade eller åt särskilt hälsosamt det påverkade inte bilden i huvudet. Att jeansen var as tajta, att storlek S smet åt värre än ormskinn, det kopplade inte. Det köptes samma storlekar i alla fall (XS, S & 36), de plagg som verkligen inte gick att åla på, var ju något fel på såklart! ?Värst vad storlekarna har krympt? körde jag med ett bra tag? & när semesterbilderna kom & jag såg den där klumpen i för liten bikini var mina enda tankar ? Ja kameran lägger inte bara på 5 kg, det är nog snarare 10 kg??. Ju mer kilon jag hade på kroppen desto djupare blev urringningarna när det var dags att gå ut på partaj & desto värre klämde push upen upp tuttarna. Pinsamt!


 


När jag gick ut i bikini en solig dag i augusti 2000 sa min mamma ? Nu måste du göra något åt det där, du ser ju gravid ut?. Jag fattade först inte vad hon menade, lixom JAG? Med min vältränade mage?! Hur gick det ihop? Så klev jag in igen, ställde mig på vågen & den landade på 63 kg. Det var första gången jag verkligen SÅG vad som stod på vågen, första gången det verkligen gick in i mitt huvud. 63kg = JAG! Därefter ställde jag mig framför spegeln & SÅG min egen spegelbild?


 


Resten av det halvåret bodde jag i England, jag hade bestämt mig för att ta itu med mig själv, både mitt inre & mitt yttre. Att jag hade 30 minuters gång väg till skolan, 40 minuters gångväg till centrum & 50 minuters gångväg till huset där vi alla brukades träffas hjälpte till en del? Jag gick i ur & skur (för fasen vad det regnade den hösten!) Att sedan maten rent ut sagt smakade snusk & jag endast åt vegetariskt förutom den gången i veckan vi åt på restaurang hjälpte också till? När jag kom hem julen 2000 var det inte bara mitt inre som förändrats (har skrivit om det i inlägget ?min kärlek?) utan även mitt yttre. Det var en 55kg´s tjej som klev ur planet på Arlanda den kvällen? Gick sedan upp till 57-58kg under resten av min studietid, men målet att hålla mig under 60 höll jag alltså fram till förra året?

 

Jag har provat dieter:

 

Viktväktarna: funkar till en början, tycker egentligen att de har ett ganska så sunt & vettigt program, men det är det där med belöning för motion, spara poäng tills helgen som det lixom inte fungerar med? ?Visst var det väl 1 timme jag var ute & gick?? när det egentligen var 30 min & så mumsar jag i mig för mycket points & när jag väl mumsat i mig för många så är ju hela dagen förstörd så då kan jag ju lika gärna mumsa lite till?eller? man kan ju även spara points till helgen som räcker till 1 handfull chips & 2 chokladrutor & vips så är resten av chipspåsen & halva chokladkakan på 200g i magen? jag + viktväktarna = no goood

 

Räkna kalorier: funkar också till en början, men när man skär ner på maten för att ha ?råd? med den där chokladbiten & de där bullarna & glassen, så är man tillslut så hungrig att hela kakan åker ned, plus en skål popcorn & allt annat sött & gott du har hemma? jag + räkna kalorier = inte heller så bra?

 

GI: funkar inte alls för mig, visst jag var inte hungrig alls! Inte så konstigt när man har förstoppning, är så fullproppad av omeletter & köttfärsbiffar & lax att man mår illa & vågen visar 2 kg plus bara för man inte fått ut något på toa på 2 veckor? jag + GI = inte alls bra, någonstanns faktiskt!

 

Så vad gjorde jag då? Jo först & främst, så bestämde jag mig! Jag bestämde mig för att jag vill inte vara någon 60 kilos klump, jag vill vara den där nätta tjejen på 52 som bor i mitt huvud! Jag vill att min självbild & verkligheten ska överensstämma helt enkelt! & vad funkar då för mig?

 

Motion: Jag hade min tränings topp mellan 13-17 år & det var gymnastiken, sedan tillkom skador & med skadorna rädslan? Att hitta något som var lika roligt kändes som ett alldeles för stort uppdrag i mitt liv, att jag la ned det på en gång. Motivation för mig = väldigt svårt att hitta i träningssammahang OM jag inte tycker att det är det roligaste som finns (gymnastik tex.) Så vad har vi då kvar? Jo träning du inte kan komma undan, dvs. att ta dig från sträcka A till B måste du gå, i ur & skur! Så det blev promenader! Till & från jobbet, till & från centrum & då & då för nöjes skull! När jag tränade som mest gick jag 2ggr x 30 min/ 5 dagar i veckan, 2-3ggr x 45 min/ veckan + styrketräning (tidigt, tidigt på morgonen före jobbet, för att släpa sig iväg efter jobbet det funkar inte för mig) 2-3x 60 min/veckan.


 


Mat:
 Uppdrag ett: Vilka tider på dygnet äter jag för mycket?! = Efter jobbet & Kvällen var my big problem! Ok, det är DÅ jag ska starkast pli på mig själv & lite extra för att känna mig tillfredställd!

Nyttig frukost ( 2 knäckisar med räkost 3%, 1 gul kiwi), nyttig lunch (oftast soppa & grovtbröd, sallad eller enligt tallriksmodellen + 1 frukt), 1 mellanmål i form av frukt på jobbet & 1 mellanmål i form av smoothie (1dl mild vanilj yoghurt, ½ banan + 0,5 dl hallon/blåbär) eller sorbetglass (gjord på ½banan, 1dl frysta hallon, i mixern tills det bildar en glasskula) för att jag inte skulle äta allt i alla skåpen innan mannen kom hem från jobbet. Godis? Nej till en början var det noll tolerans i ca 2v. Efter 2 veckor har kroppen lixom glömt av det där godissockret att den får en chock av minsta lilla godisbit som ger sockersvallningar som du mår dåligt utav & därmed, ju mindre godis du äter, desto mindre smakar det & ju mindre sug får du (i alla fall så funkar det så för mig!). & så kvällen då, middag enligt tallriksmodellen, är du fortfarande hungrig? På med ett lass grönsaker till! (& nej du blir faktiskt mätt på tallriksmodellen, inte spymätt, utan lagom mätt!) För mig var det viktigt att variera grönsakerna, råa eller kokta, ugnsrostade & med olika kryddor. Å så kvällsfika, där jag oftast hade unnat mig själv en chipspåse, eller godispåse, 1 chokladkaka eller 1 paket glass? Där höll jag behårt på antingen fruktsallad med keso, 1 portion lättglass eller 2 rutor mörkchoklad + 2 msk jordnötter. Till helgen kunde vi festa till med choklad/citron/passion/smultronmousse, chokladpudding eller popcorn, men det var ENDAST på helgen & ENDAST 1 portion (enligt rekomendation på förpackningen).  


 


Dryck:
jag var en hejare på Cola light! Så det fick endast bli helgdryck. Vi köpte en Soda stream & drack kolsyrat vatten till maten. & tillslut så försvann suget efter cola light även på helgerna & ersattes av kolsyratvatten?& så det eviga te´t! Te har många gånger varit min räddning, en sorts avslut, att nu är det bra! Till en början var det svart te, sen övergick det till grönt & rött? Nu blandar jag alla sorter hej vilt under dagen!


 


& var står jag då nu? Jo, jag har efter att jag nästan nådde mitt mål 53 kg istället för 52 kg under 6 månader levt katastrofalt för mitt eget bästa & för det jag faktiskt åstadkommit med min kropp, dvs. inte lagat min egen mat vilket då blev klyftpotatis (inte egengjord där man själv bestämmet mängden olja & salt) 3-4 ggr/veckan, mycket kolhydrater i form av pannkaka, raggmunk osv. Svårt att äta enligt tallriksmodellen då! & korv, inte lättkorv, utav vanlig korv, färdiga köttbullar, feta såser & tillgång till mängder av godis, glass, kakor & chips?Men min metod har hängt med så gott det går, en vilja av stål & en känsla av mängd har hjälp till enormt. & Motion, som nästintill varit obefintlig om man inte räknar med kvällarna/helgernas byggslit? Bilkörning till & från jobbet, sena kvällar, mörka kvällar, inte en tillstymmelse till möjlighet att JAG ska ta mig ut då?

 

Så kan ni tänka er att jag faktiskt är NÖJD! Över att endast ha gått upp 1,7 kilo på den perioden & kan ni tänka er vilken lycka det är att äntligen ta sig ut på promenader, laga sin egen mat, frossa i fullkorn & grönsaker, matlagning from scratch, rena produkter, bönor & frukt! Känns just nu som att 1,7 kommer bli en lätt match, men en match ni likt förbannad kommer få ta del av varesig ni vill eller inte =)


 
 

Kommentarer
Postat av: åsa

Jag säger bara Tack! Tack för att du delar med dig. Är själv ganska mycket viktpendlare, Mitt "wake up-call" blev boken från godisråtta till storlek 38 av Charlotta Flinkenberg. Måste läsas av alla som funderar över vikt! Jag kämpar på, men det är jävligt tungt! Stor från mig!!

PS. Om det är nån som klagar på att du skriver mycket om vikt är det bara för den personen att skita i att läsa. Jag blir så less på personer som klagar på vad som skrivs i bloggar. Det är ju bara att skita i att läsa. Vi lever ju i ett fritt land!

2007-05-07 @ 16:31:22
URL: http://www.asasvarld.blogg.se
Postat av: Sommartjejen

Jag tycker du är världens finaste lillasyster - hur du än ser ut. Bara du mår bra!
Det är viktigast.
PUSS!!

2007-05-07 @ 17:09:03
URL: http://www.sommartjejen.blogg.se
Postat av: Pippi

Oj vad med vikt-skriverier, jag får läsa efter onsdag :) Tack frö peppningen, jag ska bränna den här jävla uppsatsen på tippen sen. Jag hatar den!

2007-05-07 @ 19:46:11
URL: http://www.pippisandra.blogg.se
Postat av: Novalie

Väldigt bra & öppenhjärtligt skrivet om vikt och bantning!Dessutom bra och SUND peppning! Kramar!

2007-05-07 @ 22:11:52
URL: http://novalie.webblogg.se
Postat av: Nhea

Puss på er!

Åsa -Från godisråtta till stl. 38 är min bibel! =)

Pippi- IDAG ÄR DET ONSDAG! Snart får du fira med champagne!

Novalie- hugs from me to you darling!

Sommartjejen- I know! Love U to!

2007-05-09 @ 07:25:50
URL: http://nheas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0