Mina svar till Svarta boken frågorna

Vad himla kul att mina frågor fått så bra respons & det känns skönt att läsa att de flesta har liknande åsikter som jag själv, ni som inte hunnit skriva er kommentar än -gör det!

Här kommer mina egna svar, observera att jag ännu inte är mamma, men har ganska starka tankar om hur jag vill vara som mamma:

Jag vill börja med att berätta att jag under min utbildning träffade en superbra barnpsykolog som hade tankar som klaffade med mina egna hon sammanfattade dem såhär: Barn behöver en himmel & ett helvete, en sorts ruta att röra sig inom, när de själva är mogna att skapa sin egen bild av verkligheten så gör de det. Men för att komma dit behöver de trygghet. Trygghet skapas genom regler & fasta rutiner, vi vuxna måste leda in barnen på rätt bana, de måste lära sig vad som är rätt & fel. Barn har inte förmågan att välja själv just därför att de inte har förmågan att veta vad som är bäst för dem men det har vi vuxna. Det är inte förrän i sen tonår man börjar lära sig av sina egna misstag.



Är det rätt att ge barn glass efter lunchen om de inte ätit maten?

Nej, hur skulle det se ut? Det är bara att gå till sig själv , mår jag bra om jag skippar lunchen men äter glass istället? Svar :nej jag blir orkeslös, tjurig & trött!



Är det rätt att inte bry sig om att ena barnet inte ens sätter sig vid bordet & smakar på maten när den serveras & den andra smakar men utbrister "det var äckligt" & "Det var oxå äckligt" för att sedan gå därifrån & 5 min senare få sin lördagsgodispåse?

Jag vill fostra mina barn till att sitta vid bordet, smaka av maten. I viss mån anpassa maten tex ta bort starka kryddor eller vitlök eller konstiga "exotiska" smaker, men inte köra en meny av korv, köttbullar, pannkaka eller hamburgare 7 dagar i veckan. Jag vill att mina barn ska be om lov att gå från matbordet, uppföra sig vid matbordet dvs. inte säga rakt ut att något smaka äckligt. Jag vill att mina barn ska veta att "om jag inte äter någon mat får jag inte heller min godispåse", sen kan portioner osv diskuteras.


Är det rätt att ge barnen glass när de inte ätit riktig mat efter allt godis klockan 21.oo på kvällen?

NEJ! Speciellt inte efter att inte ha ätit någon mat, men ätit både glass till lunch & en godispåse istället för middag.

Är det rätt att låta barnen vara uppe tills de somnar av sig själva i soffan fast att de är så trötta att de är likbleka med motiveringen "Tror du han vill gå & lägga sig eller?" Är det rätt att låta barn bestämma det själv?!

Jag tror man kan fråga varenda unge om den saken & få samma svar: Jag vill inte, hur trötta de än är. De klarar inte av att bestämma en sådan sak. För de barn jag syftar på innebär det "fest" med gäster varje fre eller lör, i mina ögon klarar inte barnen vara vakna tills de själva somna varje fre-lör. Jag kan gå med på nyår & julafton , midsommar eller på semestern vid något tillfälle då man VET att barnen hinner ta igen denna brist på sömn, det hinner de inte på en helg. Även om vi i framtiden har gäster så vill jag kunna hitta en rutin, det kanske inte behöver vara läggdax klockan 20 som på vardagarna, men barnen ska nattas & somna i sina egna sängar så långt det går!


Allt detta jag ställt frågor om har jag varit med om i helgen. Det är inte mina barn, det är inte jag som uppfostrar dem, men det får mig att uppmärksamma hur jag INTE vill att mina egna barn ska ha det.


Kommentarer
Postat av: emmie

SUNT Nhea! Du kommer att bli en toppenmamma! Jag gillar att vara en glad mamma och det blir man oftast med "snälla" barn , "snälla" barn får man INTE genom att ge dem allt de vill ha eller låter dem göra vad de vill TVÄRTOM! Oftast är riktigt bråkiga barn frukten av en lat, uttröttad eller okunnig förälder som tror att man ger dem de bästa när de får välja fritt, vi har sett detta såååå många ggr. Ibland är det tufft att stå på sig men gör man det och står man ut i vissa trots-perioder så brukar belöningen bli desto större. Alla är väl stolta över sina barn det mesta av tiden men det värmer extra när man får kommentarer som: Herregud hur gör du för att få dem så artiga?! Va äter han oliver?? Belöningssystem med klistermärken hade jag ett tag under min sons värsta trotsperiod och det funkade super! Vi gjorde ett stort schema med frukostgubbe , lunchgubbe ,klä på sig gubbe, klä av sig gubbe, borsta tänderna, äta mat etc för varje dag i veckan och för varje uppgift man gjorde fick man sätta ett klistermärke i rutan brevid gubben. Om man hade fyllt alla rutor med märken mån - torsdag fick man bestämma fredagsmys + middag fredagkväll. Efter fyra veckors fyllda rutor fick man 20:- Visst det är muta men gud så bra det var! Middagar utan tjat , läggdags och tandborstning utan tjat och hade man inte fyllt alla rutor visste han att det inte blev nån peng men klistermärkena var jätte roliga! Jag hittade ett 200 pack för 29:- på RUSTA så det var en billig investering. Dottern fick välja en aktivitet med hela familjen efter 4 veckors fyllda rutor så det blve bio, fotboll, pic nic och andra roliga saker. Kanske dags att ta upp den igen faktiskt!CIAO Emmie

2007-09-24 @ 13:50:15
Postat av: svintoflickan

hi,hi tror vi tycker rätt lika MEN jag trodde itne de skulle vara så svårt dettta att de ska sitta still vid maten och vänta på varandra..så vi har höjt gränsen lite o kräver inte de av dem när de är för små..utan får gå o leka i rummet om de är klara om de inte har kompisar de ska vänta på.
jag tror att andra tycker att vi
inte är så stränga i vår familj för vi väljer konflikter liksom..men riktigt så som du beskrev de tycker jag låter väldigt jobbigt i längden. ta hand om dej nu o du kommer bli toppenmorsa.
kram

2007-09-24 @ 19:37:17
URL: http://svintoflickans.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0