Kvällstankar...

Anonym: Chai latte är chaite + mjölkskum, som en latte fast man byter kaffet mot te!! Betydligt godare än te med mjölk! Lite lyxigare på något sätt....

Gällande Personlig assistent så skulle man vara tvungen att uppfylla vissa kriterier. Minst ett hjälpbehov på 20 timmar i veckan. Det handlar om Hygien: Idag klarar inte mamma sin egen hygien, hon tvättas i sängen, vilket jag dock kan känna är lite överdrivet, hon kan mycket väl få en tvättlapp i handen och tvätta sig själv sittande på sängkant med lite stöd och handräckning, men idag kommer hemtjänst och kör helkroppstvättning samt duschhjälp 2 gånger i veckan.
Det handlade om förflyttning, idag kan inte mamam förflytta sig själv mer än några meter i rullstolen, hon har en elrullstol men ramperna är inte färdiga utan bara provisoriska så den får hon INTE köra ut, den manuella rullstolen måste hon ha hjälp att köra in & ut. Hon behöver hjälp till och från säng och till och toalett, till & från rullstol osv.
Det tredje var mat, idag klarar mamma att ge sig själv mat i PEGen med STOR möda, gör hon det orkar hon inte skriva, dvs hon är även hjälpberoende gällande mat & medicin.
Det sista var kommunikation, idag skriver mamam med ett "barngrepp" om pennan i ett block. Det är inte längre några långa uppsatser i samtalen, bäst kommunicerar mamma vid datorn dvs via mail eller Facebook. Jag har lovat att hjälpa mamma & pappa att skriva formuläret, har ju jobbat med bedömningar till Försäkringskassan gällande LSS & då behövs ingen ADL av mammas arbetsterapeut, men ett läkarintyg på mammas status... Mamma är redan beviljad LSS, men än så länge bara ledsagare, att få Personlig assistans går via kommunens politiker som har sammanträde en gång i månaden & som beviljar efter vissa kriterier.
Så detta är en process som antagligen kommer ta sin lilla tid. När det är beviljat OM det beviljas (men som jag ändå tror att det gör) & om inte klantpappa säger en sak till oss och "nä men det går bra" till dem som han lyckats med ett par gånger den här veckan... så ska det anställas personal & sen ska de introduceras osv osv osv...
Så tidigast i slutet av hösten kan jag tippa att detta är igång. Tills dess är mamam beviljas hemtjänst men den måste utökas för i dagsläget bygger den på att någon annan är hos mamma när inte de är där. Pappa drar ett STORT lass därhemma just nu. & hur mycket han än gör så är det aldrig tillräckligt i mammas ögon känns det som.

Fick ett mail igår från mamam som kändes "sådär" i tonen. Det som varit så lugnt på hennes mailfront.
Men jag dikterade ett svar till mamma i huvudet under min joggingrunda igår-det var väl därför det gick så bra. Fick dra ner min ton när jag väl skrev det senare på kvällen & har inte fått svar på det heller.

Kommentarer
Postat av: Tess

Ja hjälp, det är ett helt företag att hålla på med alla papper och ansökningar.

Vad det gäller ALS så borde det inte vara så mycket krux egentligen. Hjälpbehovet ökar ju markant nu, det märker jag då du beskriver din mamma. Man ska ju alltid göra en individuell bedömning.

Hos oss är det enhetschefen som beviljar assistent, tradigt att behöva vänta på socialnämnden men det kommer nog att ordna sig på den fronten!

Tur att du har det arbetet du har=)

Din pappa har det nog inte lätt just nu, det är verkligen i nöden som kärleken prövas. Har sett många exempel på då kärleken inte klarar en svår sjukdom, trots att personerna levt länge tillsammans.

Kramar.

2009-07-15 @ 22:32:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0